Find den rette ramme til det rette billede

Det er ikke altid lige nemt at finde den rette ramme. Her har vi forsøgt at samle vores bedste tips og råd, så du finder lige den, du leder efter!

Find den rette ramme til det rette billede

Det er ikke altid lige nemt at finde den perfekte ramme til dit billede. Der er mange aspekter, du skal tage højde for, og mange detaljer, der skal tages med i overvejelserne. Men lad dig ikke stresse, for det skal være sjovt at vælge en ramme. Vi vil gerne gøre det lettere for dig og har derfor udarbejdet en tjekliste, som du bør have in mente.

Størrelse

Det første, du skal gøre, er at måle dit billede. Målene behøver ikke være ned til millimeteren, da alle rammer er et par mm større end de angivne mål, men en sikkerhedsmargin på +/-2-3 mm er fint.

Et godt råd er, at rammestørrelsen angives ud fra billedets størrelse og ikke rammens udvendige mål. Med andre ord passer en ramme med målene 18x24 cm til et billede, som er 18x24 cm.

Farve

Farverige rammer i rødNår du har valgt størrelsen, skal du derefter beslutte dig for farven på din ramme. Farven vil få indflydelse på motivet, så tænk over, hvilken rolle du vil have, at rammen spiller. Vil du have en ramme, som giver en diskret indramning til dit motiv, uden at stjæle opmærksomheden? Eller vil du måske have en ramme, som hjælper dig med at drage blikket mod selve billedet?

Lyse farver giver generelt et mere diskret udtryk, mens de kraftigere farver stikker mere ud.

Tag udgangspunkt i motivet. Skal det fremhæves med rammen, så arbejd med kontrastfarver. Alle farver har en kontrastfarve, som fremhæver den. Gul har for eksempel blå eller blå-lilla som kontrastfarve; ved at indramme et billede af en gul citron i en blå ramme, vil den gule farve blive fremhævet endnu mere.

På den anden side vil et sort-hvidt motiv i en hvid ramme fremstå som en harmonisk enhed i et skønt samspil. Det kan også være sjovere at kombinere sepiabilleder med farverige røde fotorammer.

Hvilken slags liste?

Når du har bestemt dig for farven på din ramme, skal du vælge, hvilken stil listen skal have. Skal den være smal eller bred, enkel eller udsmykket? Også her er det en god idé at tage udgangspunkt i motivet, og hvilken effekt du ønsker, at rammen skal give.

Du kan enten vælge at skabe en enhed mellem motiv og ramme, eller også leger du med kontraster. En udsmykket ramme kan blive et hit til et simpelt motiv, og vice versa.

Ophængning eller stående?

De fleste rammer, som vi forhandler i størrelser op til 24x30 cm, har støtteben, så de for eksempel kan sættes på et bord. Det fremgår altid på den respektive produktside, om rammen har støtteben eller ej. Næsten alle rammer har vægophæng, hvorfor det er nemt at hænge dem op på en væg.

Stående eller liggende?

En anden ting, der er værd at overveje, når det kommer til placeringen af billedet, er, om du vil anvende rammen til et stående eller liggende motiv. Her er det godt at vide, at alle vores rammer kan anvendes i både liggende og stående format. Det indebærer, at en ramme, som for eksempel måler 40x50 cm, passer lige så godt til et motiv, der er 50x40 cm.

Passepartout

En flot passepartout løfter dit billedePerfekt, nu er du næsten nået hele vejen igennem vores guide, og vi håber, at du er kommet nærmere den perfekte ramme til dit billede. Nu er der blot en lille sag, du skal tage stilling til, men det er måske også den mest vigtige – eller i hvert fald den, som vil have størst betydning for det endelige resultat mht. fremtoningen af dit billede.

Vi taler om en passepartout, hvilket er noget, som vi anbefaler til næsten alle billeder.

En passepartout giver dit billede en ekstra indramning og løfter helhedsindtrykket på en rigtig fin måde.

Husk at have øje for passepartoutens mål, når du vælger ramme, da disse tilføjes til motivets mål. Du skal derfor gå en rammestørrelse op, hvis du vil anvende en passepartout – ellers lader du passepartouten lægge sig over yderkanten af motivet. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvilket motiv du har – hvis det for eksempel viser en stor stjernehimmel, gør det måske ikke så meget, at der skjules nogle cm ved kanterne.

En tommelfingerregel er, at de indvendige mål på passepartouten skal være 1 cm mindre end billedet, ellers er der en risiko for, at billedet bevæger sig ud af passepartouten. Så hvis dit billede måler 20x30 cm, skal du vælge en passepartout med de indvendige mål 19x29 cm.

Hvis du vil undgå, at din passepartout bliver gul eller misfarvet med tiden, skal du købe en, som er fremstillet af et PH-neutralt og syrefrit papir – så holder den sig fin som ny. Alle passepartouter, vi forhandler, er PH-neutrale og syrefrie.

Vi håber, at du har fået udbytte af disse råd. Kontakt os endelig, hvis du har flere spørgsmål.