At vælge en passende fotoramme

At vælge passende fotorammer til dine billeder kan være både rigtig sjovt og lidt svært. 

Mozart brunFem nemme grundregler, som kan være gode at huske, når man leder efter en ramme er:

1. Rammen bør matche indretningen i rummet.
2. Den bør fuldende billedet.
3. Husk udtrykket: less is more.
4. Særlige øjeblikke kræver ordentlige rammer.
5. Kunstneriske billeder må gerne have kreative rammer.

Hvordan matcher man farver?
Farverne på fotorammen burde matche både indretningen og motivet på billedet, men vigtigst af alt er, at det smelter sammen med resten af indretningen. Er dit hjem i brune og jordnære farver, kan trærammer eller brune rammer i andre materialer passe godt. Har du indrettet i sort-hvid, er sorte og hvide rammer selvfølgelig oplagte, men her kan sølvfarvet også virke godt.

Sølvrammer kan også være lækre til en indretning i grå toner. Er dit hjem farverigt, kan du sagtens satse på rammer i farver. Men for at det ikke skal blive for meget af en bestemt farve, kan man fx bryde med en lækker passepartout i hvid. Man kan også gøre brug af forskellige farver, men så skal de helst ligge inden for samme nuance. Pastelgrønt passer fx godt med andre pastelfarver, mens jordnære farver som brunt og beige passer godt sammen.

Gysinge Silver

Matchende farver
I stedet for at matche rammens farve med motivets farve kan du vælge at gøre brug af komplimenterende farver. Ved hjælp af en komplementerende farve kan du enten vælge at dæmpe eller forstærke motivet. Mørkeblåt er fx en farve som forstærke orange. Andre komplimenterende farver er fx lilla-gul og rødt-grønt. Det kan være godt at holde styr på hvilke farver som fungerer dæmpende eller forstærkende farver, når du skal vælge ramme. Se på en almindelig farvecirkel, for de fleste sådanne ligger de komplementerende farver op ad hinanden.

Less is more
Det kan selvfølgelig være lækkert med en ramme, der vækker opmærksomhed og tiltrækker alles blikke, men husk at less is more. Rammen skal helst bidrage til indretningens helhed og ikke stjæle al opmærksomheden. En særdeles stilren ramme bidrager desuden til, at fokus faktisk falder på motivet og det er jo det, man er ude efter.

Dog skal du aldrig udelukke muligheden for at vælge en eksklusiv ramme. Til de lidt mere specielle billeder såsom bryllupsbillederne kan det faktisk føles helt rigtigt med en lidt mere eksklusiv ramme. Denne type af fotografier bør du desuden være ekstra omhyggelig med at opbevare rigtigt, så de holdes intakte og flotte så lang tid som muligt. Rammen bør derfor være i højeste kvalitet. I foråret ramverkstad hjælper vi også til med at skabe flotte rammer i præcis de mål, du ønsker.

Gysinge som er en af vores mest populære rammer