Fotovæg – tips og inspiration

Der findes vældig mange forskellige måder at hænge sine billedrammer op på. Drejer det sig bare om et billede, er det ikke så svært. Er der derimod tale om flere billeder, som skal placeres på en og samme væg, bør du tænke dig lidt grundigere om, inden du hænger dem op. I denne tekst har vi valgt at fremhæve de mest almindelige og nemmeste metoder til at få en lækker fotovæg. Læs disse tips for at få det meste ud af dine billeder.

Fem grundregler som alle bør kende til:

  • Portrætbilleder bør vende mod hinanden. Så ser det ikke ud som om, at personerne på billederne vender ryggen til hinanden.
  • Det er pænere at hænge et stort billede over et lille. Alternativt i midten, hvis flere billeder hænger horisontalt.
  • Mørke billeder bør hænge over lyse.
  • Hæng alle billeder med samme mellemrum. Fem cm mellem store billeder og 2,5 cm mellem mindre billeder lyder anbefalingen ofte.
  • Sørg for dine rammer matcher. De behøver ikke være ens, men de bør være i samme stil.

Gør brug af linjer
En anden god ting at tænke på er at have en ret linje, som du hænger dine billeder efter. En linje kan anvendes på flere forskellige måder. Har du flere billeder i forskellige størrelser kan du for eksempel gøre brug af midterlinjen. Midterlinjen betyder, at du hænger billederne et stykke over væggens midtpunkt, og at alle billeders midtpunkt ligger på samme linje.

Billeder på grundlinje
Billeder placeret på midterlinjen

Du kan også gøre brug af overkantslinjen. Denne metode passer vældig godt, hvis du for eksempel har rammer i forskellige former, eller hvis billederne har meget varierende motiver. Anvendelse af overkantslinjen er en ganske ualmindelig metode, men den giver et godt indtryk, specielt hvis du har mange billeder. Vælger du denne variant, bør du hænge billederne lidt højere oppe på væggen.

Overkantslinje
Billeder placeret på overkantslinjen

En yderligere metode, du kan benytte dig af, er underkantslinjen eller grundlinjen, som den også kan kaldes. Denne metode anvendes ofte, når man skal hænge større billeder op. Afhængigt af hvor høj væggen er, samt hvor store billederne er, kan du sætte grundlinjen et sted mellem 80 cm og 140 cm fra gulvet. Med denne metode kan du endda gøre brug af en lækker billedliste.

Billeder placeret på underkantslinjen
Billeder placeret på grundlinjen

Fotovæg
Når du laver en fotovæg er der to forskellige metoder at vælge imellem. Enten skaber du en samlet konstruktion, hvor du forsøger at holde de ydre linjer rette, eller også placerer du billederne mere frit, men holder alligevel jævne og rette linjer mellem billederne. Den samlede konstruktion er lidt lettere at lave, og du kan gøre brug af rammer i forskellige former. Vælger du den frie konstruktion kan det lette, hvis dine rammer har lignende former. Et tip når du skal lave din fotovæg er først at placere rammerne på gulvet for at komme frem til den rette kombination.


Samlet konstruktion samt fri konstruktion

Hvilken metode, der passer bedst til dit hjem og dine fotografier, må du selv afgøre. Et godt tip er at lægge rammerne ud på et bord eller på gulvet, inden du hænger dem op på vægen. Så kan du afprøve forskellige placeringsalternativer inden du går i gang og slår søm i væggen.

Held og lykke!