Hæng billeder op på gipsvæg

Her finder du vores guide til, hvordan du nemt hænger rammer op på dine gipsvægge.

Hvad skal jeg bruge til ophængning på gipsvægge?

Skal du hænge dine billeder op på en gipsvæg?
Her får du nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på, for at dine billeder kommer til at hænge så godt som muligt.

Vi sælger flere forskellige slags billedophæng til gipsvægge - X-kroge og forskellige varianter af skruer med tilhørende rawlplugs. Det hele afhænger af, hvor tungt billedet er. Der findes mange forskellige typer af gipsvægge, og det kan være svært at sige hvilket ophæng, der passer bedst til netop din væg og dit billede. Generelt kan man sige, at X-krogen passer bedre til lette billeder, mens skruer og rawlplugs er bedre til tunge billeder.

Hvad skal jeg tænke på før, jeg hænger mit billede op?

Sørg for at have alt, hvad du skal bruge i hjemmet før, du begynder – så bliver arbejdet meget lettere. Mål op hvor billedet skal hænge, og lav et lille mærke på væggen med en blyant, så du nemt kan se, hvor ophænget skal sættes. Brug gerne et vaterpas, så dine billeder kommer til at hænge helt lige og flot!

Hæng billeder op med X-krog til gipsvæg

En X-krog er en krog med tilhørende stift, der fungerer godt til ophængning af billeder på træ- eller gipsvægge. Det er en almindelig og hurtig måde at hænge billeder op på eksempelvis gipsvægge, som man kan slå søm i. X-krogene fås i flere størrelser og passer bedst til lidt lettere billeder. En X-krog kan bære op til omkring 5 kilo belastning.

Sådan gør du:

  • Mål op, hvor billedet skal hænge.
  • Husk at sætte mærket der, hvor krogen ender, når du hænger billedet på den, og ikke der, hvor stiften møder væggen. På den måde ender billedet der, hvor du havde tænkt.
  • Slå stiften skråt ned i krogens hul. Når stiften slås skråt i, får krogen den bedste bærekraft.
  • Hæng billedet på krogen!

Hæng billeder op med skrue og rawlplug på gipsvæg

Har du nogle tungere billeder, du gerne vil hænge på en gipsvæg, anbefaler vi, at du anvender skruer og rawlplugs eller metalexpanders. På den måde skal du bore, og hullet bliver større, men til gengæld hænger billedet ordentligt og risikerer ikke at falde ned. Har du ikke nogen boremaskine, kan du bruge en selvborende rawlplug med skrue. En almindelig skrue med rawlplug kan holde til omkring 15 kilo belastning.

Du kan hænge dit billede direkte på skruen, og billedet bør ikke sidde løst men derimod sidde tæt ind mod væggen. Anvender du et ophæng med ståltråd, tråd eller wire, kan du altid forkorte denne, så billedet kommer tættere ind til væggen.

Sådan bruger du skrue og rawlplug:

  • Mål op, hvor billedet skal hænge.
  • Når du bruger skrue og rawlplug til at hænge et billede op på en gipsvæg, skal du først bore et hul i gipspladen, som passer med rawlpluggens bredde og længde. Bor hullet så rawlpluggen lige præcis kan trykkes ind.
  • Skru derefter skruen i ved hjælp af boremaskine eller skruetrækker. Skruen skal skrues næsten helt ind.

Sådan bruger du selvborende rawlplugs:

  • Mål op, hvor billedet skal sidde.
  • Når du bruger selvborende skruer og rawlplugs, behøver du ikke at bore et hul i væggen først. Ideen med denne løsning er, at rawlpluggen får fat i gipspladen, når den skrues i.
  • Skru derefter skruen i med en skruetrækker. Skruen skal kun skrues næsten helt i, så du har noget at hænge dit billede på.