Afdæmpet og hyggeligt – sådan lykkes du med en mørk indretning!

Hvis du indretter hjemmet i mørke toner, kan det umiddelbart lyde som om, at du bryder en af de gyldne regler inden for indretning. Mange har længe stræbt bevidst efter det lyse og friske look, men sandheden er, at du med de rette kneb ikke alene kan gøre en mørk indretning hyggelig, men også dramatisk og luksuriøs!

Det er dristigt at give sig i kast med en mørk indretning, og det er måske ikke ligefrem det nemmeste, men med velgennemtænkte valg kan resultatet være slående. Du efterlader hjemmet med et eksklusivt og hotellignende præg. En mørk indretning kan desuden anvendes i kombination med mange forskelligartede indretningsstile, uanset om du har en moderne eller en traditionel stil. Her får du nogle tips!

Lige tilpas er bedst – undgå for meget sort

En klassisk fejl, som mange begår, når de vil indrette med mørke toner, er, at de vælger noget, der er for mørkt og for farveløst. Der er masser af farve, selv i de mørkere nuancer. Mørk marineblå, rustrød, nøddebrun og skovgrøn er blot nogle eksempler. Sort er naturligvis både tilladt og effektfuldt, men lad den ikke tage over. Stilfulde sorte rammer og andre mindre indretningsdetaljer eller nogle udvalgte møbler i sort kan være et godt udgangspunkt.

Stuer i mørke, jordnære toner – grå fløjlsofa, sorte rammer, boblelampe, rundt spejl

Skab balance med kontraster

Der er behov for kontraster, så du bryder med det mørke og gør hjemmet mere levende. Brug gerne spejle, der fanger lyset, såvel som skinnende indretningsdetaljer og tekstiler à la silke for at skabe kontraster til de mere matte toner. Hvide detaljer hjælper også med at afbalancere det mørke på en elegant måde.

Stuer med mørke vægge, sorte fløjlslænestole, rundt spejl, grafiske plakater

Hvis du ønsker en monokrom farvesammensætning, kan du skabe stilfulde kontraster ved at blande forskellige materialer og strukturer i din indretning.

Stuer i grå farveskala – billedvæg over fløjlssofa

Messing, messing og atter messing (eller guld)

Boligtilbehør i messing eller guld er virkelig flot i kombination med den mørke indretningsstil. Messing og guld glimter og skaber refleksioner, og det giver rummet liv, samtidig med at det varme metal harmonerer godt med de afdæmpede toner. Messing og guld styrker også den luksuriøse og elegante følelse.

Guldramme mod stenvæg – indretningdetaljer i guld

Lyse plakater mod en mørk væg

Hvis du maler væggen i en mørk farve, kan du med fordel vælge plakater eller anden vægkunst i lysere toner. Motiverne træder frem på en meget effektfuld måde, og derudover skabes der en fin balance mellem det lyse og det mørke.

Lyse, grafiske plakater på mørke vægge

Tænk på belysningen

Med valget af en mørkere indretning er det endnu vigtigere at skabe en god belysning. Du skal derfor sørge for, at rummet er udstyret med en funktionel belysning, så du får et godt lys, når du for eksempel gør rent eller læser. Samtidig skal du sørge for, at rummet har en stemningsbelysning, der formår at give rummet den der varme og hyggelige følelse, som mange af os efterspørger.

Stuer med mørk vægfarve, hvid sofa og stort, rundt spejl