At tænke på når du skal fremkalde dine billeder

At fremkalde sine billeder er måske ikke helt lige så almindeligt i dag, som det var, inden de digitale kameraer gjorde deres indtog. Der er dog fortsat vældig mange, som vælger at printe deres billeder ud for at kunne ramme dem ind, sætte dem i fotoalbum eller lave dejlige scrapbooks, hvor man har samlet sine allerbedste minder. Fordelen i dag er, at du nemt kan vælge kun at fremkalde de bedste billeder.

Nutildags er det særdeles nemt at fremkalde sine billeder direkte via nettet. Du kan nemt vælge, hvilke billeder du vil fremkalde, hvor mange kopier du vil have, hvor store de skal være, og hvilken overflade du vil have på papiret.

Fremkaldte billeder

Mat eller blankt papir?
Noget rigtig mange spekulerer over, når de skal fremkalde deres billeder, er, om de skal vælge mat eller blankt papir. Det er ikke altid så let at vide, hvad der passer bedst. Mange anser det som værende en smagssag. En del foretrækker blankt papir, mens andre synes mat papir er meget mere lækkert. Men der findes selvfølgelig håndgribelige forskelle mellem mat og blankt papir og for at komme frem til hvilken af dem, du bør vælge, kan du begynde med at svare på følgende spørgsmål:

1. Hvad er det for et foto?
2. Hvor har du tænkt dig at placere billederne? I en ramme, i et fotoalbum eller i en scrapbook?
3. Er dine billeder i farve eller i sort-hvid?

Den hovedsagelige forskel mellem mat og blankt papir er, at blankt papir reflekterer lys rigtig godt, mens mat papir ikke gør det. Lysrefleksionen på det blanke papir kan være ganske forstyrrende, men kan ofte undgås med den rette lyssætning, så refleksionen kun opstår fra en bestemt vinkel.

Blankt fotopapir anvendes som regel oftest til portrætbilleder og farverige billeder, da det giver billederne meget bedre kontrast og farvemæthed, hvilket giver et skarpt og lækkert indtryk. Mat fotopapir anvendes ofte til landskabsbilleder og billeder i sort-hvid, da det giver et mere professionelt og stilrent indtryk.

Har du tænkt dig at placere dine billeder i rammer med glas, er mat fotopapir helt klart bedst. Blankt papir passer ikke til indramning med glas, eftersom billedet klæber til glasset, og fordi den blanke yderside reflekterer meget lys. Blankt fotopapir er dog rigtig pænt i scrapbooks, da man klistrer billederne direkte på siderne.

Blankt fotopapir - fordele / ulemper

Fordele
Tiltalende for øjet
Stærke klare farver
God kontrast
Perfekt til portrætbilleder

Ulemper
Meget lysreflekterende
Fingeraftryk og snavs ses tydeligt
Passer ikke til indramning, da papiret klæber til glasset og skaber sorte pletter

Mat fotopapir - fordele / ulemper

Fordele
Reflekterer ikke lys
Giver et professionelt indtryk
Perfekt til sort-hvide billeder
Er ikke modtagelig over for fingeraftryk og snavs

Ulemper
Giver ikke så skarpe og klare farver
Giver ikke print i lige så høj kvalitet